Οδηγός προς ναυτιλομένους νέους χρήστες στο openSUSE.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Η διανομή openSUSE είναι διαθέσιμη με δυο διαφορετικές εκδόσεις. Μια η σταθερή έκδοση (επόμενη σταθερή έκδοση θα είναι η openSUSE Leap 42.1, η οποία θα είναι μακράς υποστήριξης. Δεν έχει καθοριστεί πόσα χρόνια θα διαρκέσει. Είναι μεταξύ 3, 7, 13 χρόνια, ανάλογα με το πόσα χρόνια θα υποστηρίζεται το SLE). Η άλλη έκδοση είναι η κυλιόμενη (rolling) έκδοση openSUSE Tumbleweed. Στην έκδοση αυτή ενσωματώνονται όλες οι τελευταίες εκδόσεις των προγραμμάτων-γραφικών κλπ, αφού πρώτα έχουν περάσει διπλό ανθρώπινο έλεγχο και διπλό μηχανικό έλεγχο.


ΓΡΑΦΙΚΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ

Υποστηρίζονται όλα τα περιβάλλοντα. Τα βασικά όμως (ίσως και πιο γνωστά) είναι τα: KDE, GNOME, XFCE, LXDE, Enlightenment, MATE.

Η έκδοση των γραφικών ποικίλει. Στην έκδοση Tumbleweed είναι πάντα η τελευταία έκδοση. Στις σταθερές εκδόσεις θα βρούμε την τρέχουσα έκδοση που κυκλοφορεί από την εκάστοτε κοινότητα.


ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Στην διανομή openSUSE διαθέτουμε εργαλεία που βοηθάνε τόσο τους νέους χρήστες όσο και τους πιο προχωρημένους. Ας δούμε ποια είναι αυτά.

YaST


Το πιο γνωστό εργαλείο είναι το YaST2. Το YaST προσφέρει μια σειρά από εργαλεία που μπορείτε να ρυθμίσετε τον υπολογιστή σας. Αυτό που κάνει το YaST ξεχωριστό είναι το γεγονός ότι προσφέρεται τόσο στο γραφικό περιβάλλον όσο και σε περιβάλλον τερματικού (ncurses) καθώς σε περιβάλλον web (με ορισμένους περιορισμούς βέβαια), ώστε να δίνει τη δυνατότητα για απομακρυσμένη διαχείριση του υπολογιστή.

Το YaST είναι πολύ απλό στην χρήση του. Είναι το πρώτο "πρόγραμμα" που συναντάτε κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης της διανομής. Διαθέτει μια πληθώρα από εργαλεία που θεωρούνται βασικά για τον απλό χρήστη. Μπορείτε όμως να εγκαταστήσετε πολύ περισσότερα από το εργαλείο διαχείρισης λογισμικού (βρίσκεται μέσα στο YaST). Θα βρείτε πολλές εκπλήξεις, όπως γραφικό τρόπο ρύθμισης για υπηρεσίες TFTP, squid, ρυθμίσεις DNS, NIS, LDAP, διακομιστών αλληλογραφίας αλλά και kerberos και πολλά πολλά άλλα.



ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΚΕΤΩΝ

Η διανομή openSUSE χρησιμοποιεί πακέτα rpm και ως διαχείρισή τους το zypper (τερματικό), το YaST2 (γραφικό) καθώς και τις επιλογές yum, apt4rpm και PackageKit. Το zypper είναι ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο διαχείρισης πακέτων. Επιλύει τα οποιαδήποτε προβλήματα εξαρτήσεων πακέτων, ίσως καλύτερα από όποια άλλα εργαλεία διαχείρισης πακέτων που κυκλοφορούν, είναι πολύ γρήγορο και με πολλές επιλογές.


patterns

Ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο είναι τα patterns. Είναι αρχεία (scripts ουσιαστικά) που δίνουν την εντολή να εγκατασταθούν πολλά πακέτα μιας ομάδας. Αυτά αναγνωρίζονται με το πρόθεμα pattern-. Στην ουσία εάν θέλετε να εγκαταστήσετε πχ το γραφικό MATE, μπορείτε να δώσετε εντολή να εγκατασταθεί το pattern ώστε να εγκατασταθεί όλο το γραφικό περιβάλλον.
Μια ακόμα λειτουργία του zypper είναι ότι μετά την ενημέρωση ενός πακέτου, κρατάει το τρέχον μέχρι την επόμενη επιτυχή επανεκκίνηση. Με την λειτουργία αυτή μπορείτε πχ να κρατήσετε τους τελευταίους 2 πυρήνες για ένα χρονικό διάστημα που θέλετε (multiversion).


obs και software.opensuse.org

Η λήψη περισσότερων προγραμμάτων μπορεί να γίνει αρχικά από το YaST (διαχείριση λογισμικού). Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να βρείτε εκεί αυτό που ζητάτε, μπορείτε να επισκεφθείτε την διεύθυνση software.opensuse.org όπου στην μηχανή αναζήτησης μπορείτε να βρείτε πάνω από 200.000 πακέτα που έχουν κατασκευαστεί στο build.opensuse.org. Η εγκατάσταση πακέτων είναι εύκολη. Γίνεται με την τεχνολογία 1-click install.


Ιδιοταγές λογισμικό και codecs

Όταν εγκαταστήσετε την διανομή, δεν θα μπορείτε να αναπαράγετε μουσική, βίντεο κλπ. Για τον λόγο αυτό υπάρχει η κοινοτική ιστοσελίδα. Επίσης μπορείτε να εγκαταστήσετε τους οδηγούς για NVIDIA και AMD Radeon.


ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ

Το openSUSE Project, δεν είναι απλά μια διανομή. Αποτελείται από πολλά εργαλεία που σκοπό έχουν την εύκολη δημιουργία της διανομής, των πακέτων-προγραμμάτων για προσωπική όσο και για εμπορική ή κοινοτική χρήση. Τα πιο γνωστά εργαλεία είναι το Open Build Service και το Kiwi.

KIWI

Το σύστημα δημιουργίας στιγμιοτύπου openSUSE KIWI παρέχει μια πλήρες λύση δημιουργίας στιγμιοτύπου τόσο σε πλατφόρμες hardware όσο και σε εικονικά συστήματα όπως Xen, Qemu ή VMware. Με το KIWI μπορείτε να κάνετε τα εξής:

* Δημιουργία στιγμιοτύπου διακομιστή που περιέχει τις εφαρμογές που επιθυμείτε.
* Ένα μέσο live με τα πακέτα και το λογισμικό που χρειάζεστε.
* Δημιουργία έτοιμου στιγμιοτύπου εικονικού VMWare.
* Δημιουργία στιγμιοτύπου σκληρού δίσκου με προφορτωμένα όλα τα προγράμματα για το ειδικό hardware.
* Δημιουργία νέου openSUSE project όπως πχ το openSUSE L-i-f-e
και πολλά πολλά άλλα …

Επειδή ορισμένοι βρίσκουν το KIWI λιγουλάκι πολύπλοκο, υπάρχει το πιο εύκολο SUSE Studio το οποίο περιέχει διεπαφή για το KIWI.


Open Build Service (a.k.a OBS)

Το Open Build Service είναι ένα σύστημα που κάποιος μπορεί να κατασκευάσει και να διαμοιράσει πακέτα από την πηγή τους με αυτόματο και αναπαραγώγιμο τρόπο.Μπορεί να φτιάξει κάποιος πακέτα μαζί με τις ενημερώσεις τους, πρόσθετα για πολλές αρχιτεκτονικές αλλά και λειτουργικά συστήματα (ΝΑΙ, δεν κατασκευάζει μόνο για openSUSE). Παρέχεται υπό άδεια GNU General Public License (GPL). Μπορεί κάποιος να πάρει τον κώδικα και να τον χρησιμοποιήσει σε δικό του διακομιστή. Είναι ελεύθερο προς χρήση ακόμα και σε διακομιστές του openSUSE.


openQA

Το openQA αποτελεί ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα δοκιμών ISO των λειτουργικών συστημάτων. Μπορείτε να το βρείτε στην διεύθυνση http://openqa.opensuse.org/.

Αυτό που κάνει ουσιαστικά είναι να συγκρίνει εάν το αποτέλεσμα του τελικού προϊόντος συμβαδίζει με αυτό που έχει προγραμματιστεί στην δοκιμή (από τις υπεύθυνες ομάδες). Η διαδικασία αυτή διενεργείτε δυο φορές. Μια στην αρχή, πριν τα πακέτα εισέλθουν στο αποθετήριο Factory (ενεργούνται δοκιμές) και στη συνέχεια κατά την έξοδό τους για εισαγωγή στην έκδοση Tumbleweed (αφού πρώτα έχουν σταθεροποιηθεί στο αποθετήριο Factory).

Το εργαλείο αυτό είναι διαθέσιμο για όλες τις διανομές. Προς το παρόν προχωρημένα σενάρια δοκιμών υπάρχουν για την διανομή openSUSE ενώ κάποια υπάρχουν και για Fedora. Οι άλλες διανομές έχουν απενεργοποιηθεί διότι δεν υπάρχει κάποιος να συντηρεί τα σενάρια δοκιμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.