Οδηγός προς ναυτιλομένους στο openSUSE. Το εγκατέστησα. Μετά τι κάνω;


Αφού λοιπόν έχετε επιλέξει έκδοση και γραφικό περιβάλλον ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχετε ακολουθήσει και κάποιες προτεινόμενες ρυθμίσεις, είστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε το openSUSE.

Ή μήπως όχι;
Αν είστε τυχερός, θα αναγνωριστούν όλες οι συσκευές σας και θα παίξουν μια χαρά. Αν έχετε την ατυχία μια συσκευή σας να μην παίζει out of the box αλλά να χρειαστεί να πειράξετε κάποιες ρυθμίσεις (πχ αν έχετε Bumblebee ή αν έχετε κάποια ασύρματη κάρτα Broadcom).
Που θα βρετε βοήθεια; Οι νέοι χρήστες θα τηλεφωνήσουν στο άτομο που τους βοήθησε στην εγκατάσταση (ή το εγκατέστησε γι'αυτούς). Όμως αφενός το άτομο αυτό έχει και προσωπική ζωή και δεν θα είναι συνέχεια με το παραμικρό δίπλα σας (και χωρίς να τον πληρώνετε ένεκα της φιλίας σας), αφετέρου δεν θα γνωρίζει και όλες τις πιθανές αστοχίες υλικού σας.

Η καλύτερη λύση είναι να επικοινωνήσετε με όλα τα κανάλια επικοινωνίας της κοινότητας. Άλλωστε σε αυτό σε ωθεί και ο φίλος σας. Απλά πρέπει να συνηθίσετε σε αυτόν στον τρόπο επίλυσης προβλημάτων. Δεν γίνεται για να σας παιδέψει. Γίνεται για τον λόγο ότι σίγουρα θα δουν την ερώτησή σας περισσότεροι αλλά και πιο έμπειροι από τον φίλο σας αλλά και πιθανό το πρόβλημά σας να το αντιμετωπίζει και άλλος ή να το αντιμετωπίσει στο μέλλον. Οπότε θα είναι ευκολότερα γι'αυτόν να βρει την λύση. Αυτός είναι ο απειροελάχιστος τρόπος να συνεισφέρετε στην κοινότητα.


ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

1. Λίστα αλληλογραφίας.
Καταρχήν θα σας ωθήσει να γραφτείτε στην λίστα αλληλογραφίας. Τι είναι αυτό; Μπορείτε να στείλετε σε μια ηλεκτρονική διεύθυνση την ερώτησή σας και σας απαντάει όποιος το δει και το γνωρίζει. Επίσης είναι και ο τρόπος επικοινωνίας-ανακοινώσεων της κοινότητας.

Στείλτε μηνήματα στην opensuse-el@opensuse.org
Πρέπει να κάνετε εγγραφή αποστέλλοντας ένα κενό μήνυμα στο
opensuse-el+subscribe@opensuse.org

και να ακολουθήσετε τις οδηγίες.
Θυμηθείτε ότι τα μηνύματα που στέλνετε πρέπει να είναι απλό κείμενο txt. Δείτε τις ρυθμίσεις του προγράμματος e-mail.

2. Forum
Τεχνικά, η καλύτερη κίνηση για επίλυση προβλημάτων είναι το Forum. Εκεί χρησιμοποιώντας τις κατηγορίες, ταξινομούνται οι ερωτήσεις-απαντήσεις καλύτερα. Επίσης είναι πιο εύκολο να βρει κάποιος άλλος με το ίδιο πρόβλημα, την απάντηση γι'αυτόν.
Κάνε μια εγγραφή στο http://forums.opensuse.org/ και στη συνέχεια μετακινήσου στο ελληνικό κομμάτι.
Δυστυχώς δεν έχει ιδιαίτερη κίνηση και ίσως αργήσει η απάντηση.

3. IRC
Αυτός ο τρόπος είναι ιδιαίτερα παλιός αλλά αρκετά αποτελεσματικός. Δεν έχει το πλεονέκτημα της αναζήτησης-καταλογοποίησης. Προτιμήστε τη λίστα και το φόρουμ,
Η κοινότητα έχει δικό της κανάλι το #opensuse-el @ Freenode

Μπορείτε να μπείτε με το πρόγραμμα IRC που χρησιμοποιείτε ή αν δεν κατέχετε το άθλημα, μπορείτε να μπείτε με το Web Interface στο Freenode.

Κάνετε την ερώτηση εκεί και περιμένετε. Εάν είναι κάποιος διαθέσιμος εκείνη τη στιγμή, θα σας απαντήσει. Δυστυχώς δεν είμαστε όλοι 24ώρες μέσα στο κανάλι για να απαντήσουμε, οπότε εάν δεν πάρετε απάντηση, μην εκνευριστείτε. Απλά χρησιμοποιείστε τους άλλους τρόπους (προτιμότερα τους παραπάνω). Στο κανάλι αυτό μπορείτε να μπείτε και απλά για να μιλήσετε με κάποιον, χωρίς να έχετε κάποιο πρόβλημα με τον υπολογιστή σας. Το κανάλι χρησιμοποιείται για τις συναντήσεις της κοινότητας για να οργανώσουμε εκδηλώσεις ή κάποιο θέμα που απασχολεί την κοινότητα.

4. Facebook
Το facebook είναι ίσως ο πιο διαδεδομένος τρόπος (το βλέπω και σε άλλες κοινότητες ανοικτού λογισμικού) για επίλυση των προβλημάτων τους. Ο λόγος είναι κυρίως γιατί το χρησιμοποιούν καθημερινά στην προσωπική τους ζωή και είναι πολύ εύκολο να μπουν στα κανάλια επικοινωνίας.
Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι θα δουν την ανάρτησή σας περισσότερα άτομα και ίσως να βρείτε την λύση σε δευτερόλεπτα. Το αρνητικό είναι ότι η λύση που δώθηκε στο πρόβλημά σας, θα χαθεί μετά από ένα σχετικά μεγάλο αριθμό posts. Οπότε ακόμα και εσείς να θέλετε να ακολουθήσετε την ίδια οδό (πχ μετά από πιθανό format) να μην μπορείτα να βρείτε τις ενέργειες που κάνατε. Επειδή το αρνητικό είναι πιο σημαντικό από το θετικό, γι'αυτό συστήνεται καλύτερα το forum. Αν θέλετε, μπορείτε να ανοίξετε το πρόβλημά σας στο forum, να το μεταφέρετε στο facebook και όταν βρεθεί η λύση, να μεταφέρετε την λύση από το facebook στο forum.

Τα ελληνικά κανάλια επικοινωνίας είναι:
* Facebook group
* Facebook page

Η σελίδα έχει αναρτήσεις νέων που αφορούν την διανομή και την κοινότητα ενώ η περισσότερη συζήτηση γίνεται στην ομάδα (group). Εδώ μπορείτε να βρείτε και φωτογραφίες από την δράση της κοινότητας.

5. Google Plus
Το ίδιο γίνεται και με το Google Plus. Αν και "θεωρητικά" πρέπει να έχει μεγαλύτερη κίνηση, στην πραγματικότητα υστερεί σε σχέση με το facebook.
Στην "κοινότητα", υπάρχει η δυνατότητα κατηγοριοποίησης του κάθε post που κάνετε. Οπότε θεωρητικά μπορεί κάποιος να βρει κάποια απάντηση που αφορά ένα κάτι συσκεκριμένο (πχ Hardware). Αλλά και πάλι δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο.

Τα ελληνικά κανάλια επικοινωνίας είναι:
* Σελίδα στο Google Plus (ενημερώνει για τα νέα της κοινότητας)
* Κοινότητα στο Google Plus

Επίσης, εδώ μπορείτε να βρείτε και φωτογραφίες από την δράση της κοινότητας.

6. Twitter
Εδώ είναι σίγουρα ότι δεν πρόκειται να λάβετε κάποια απάντηση επι τεχνικού θέματος. Το twitter είναι κυρίως για την ενημέρωση των μελών της κοινότητας.
Προσθέστε την κοινότητα: @opensuse_gr

7. Wiki
Το wiki δεν είναι τρόπος επικοινωνίας. Θα βρείτε αρκετά άρθρα που είναι μεταφρασμένα από τα αγγλικά από μέλη της κοινότητας. Θα βρείτε αρκετές λύσεις σε πιθανά προβλήματά σας.
Ξεκινήστε από την αρχική σελίδα (μιας και είναι πολλές οι σελίδες που έχουν μεταφραστεί):
https://el.opensuse.org/Main_Page

Εάν θέλετε να γράψετε-διορθώσετε κάτι, μπορείτε να το κάνετε με τον λογαριασμό που αποκτήσατε στο forum.

Η διανομή Arch Linux έχει την καλύτερη τεκμηρίωση από όλες τις διανομές (ακόμα και από την δημοφιλή Ubuntu). Οπότε οι περισσότεροι κοιτάμε και προς τα εκεί για πιθανές λύσεις στα προβλήματα.


ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

Μπορεί στην Ελληνική κοινότητα να υπάρχουν αρκετοί που μπορούν να σας λύσουν κάποιο πρόβλημά σας, τις περισσότερες φορές δεν μπορείτε να τους βρείτε λόγω εργασίας τους ή προσωπικής τους ζωής. Οπότε μια λύση είναι να προσφύγετε στα μέσα επικοινωνίας στα Αγγλικά. Θα παραθέσω τα βασικότερα κανάλια.

1. Λίστα αλληλογραφίας
Οι περισσότερες γενικές συζητήσεις γίνονται στην opensuse@opensuse.org (opensuse+subscribe@opensuse.org). Έχετε υπόψιν ότι θα σας έρχονται πολλά e-mails γιατί είναι ίσως η πιο ενεργή λίστα.

Γενικά πρέπει να εγγραφείτε και στην opensuse-project@opensuse.org. Εκεί συζητώνται σχεδόν τα πάντα που αφορούν την οργάνωση της κοινότητας.

2. Forum
Όσον αφορά το forum, έχετε εγγραφεί παραπάνω.
http://forums.opensuse.org/
Μπορείτε με τα ίδια στοιχεία να γράψετε και στο αγγλικό forum.

3. IRC
Κάποια κανάλια επικοινωνίας είναι το #suse και #opensuse για τεχνική υποστήριξη και το #opensuse-project όπου διεξάγονται γενικές συζητήσεις για την κοινότητα.

4. Facebook
Και στο facebook υπάρχει σελίδα και ομάδα. Στην ομάδα ίσως να μπορέσετε να βρείτε κάποια γρήγορη λύση στο πρόβλημά σας. Οι περισσότεροι όμως "παίζουν" εκεί μέσα. Η σελίδα είναι κλασικά ενημερωτική.

* Ομάδα
* Σελίδα

5. Google Plus
Το ίδιο ισχύει και εδώ. Υπάρχει η σελίδα και η κοινότητα.

* Σελίδα στο Google Plus (ενημερώνει για τα νέα της κοινότητας)
* Κοινότητα στο Google Plus

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.