Διανομές για το Raspberry Pi

Raspberry Pi logo

Θα έχετε δει πολλά posts σχετικά με το Raspberry Pi. Καταρχήν τι είναι το Raspberry Pi; Είναι μια πλακέτα με επεξεργαστή ARM, μικρών δυνατοτήτων (σε σχέση με τα πολυπύρηνα συστήματα), που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε από υπολογιστή για εκμάθηση προγραμματισμού μέχρι και μέρος ενός μεγάλου project.

Τι κάνει ξεχωριστή αυτήν την πλακέτα και όχι τις άλλες (πιθανό φθηνότερες και καλύτερες σε χαρακτηριστικά); Είναι το marketing και η προώθηση που έχει γίνει. Πολλά projects έχουν στηθεί στην συγκεκριμένη πλακέτα.

Εδώ θα δούμε τις διανομές που έχω χρησιμοποιήσει και σας προτείνω και εσάς.
Καταρχήν, υπάρχει η ιστοσελίδα λήψεων στο Raspberry Pi. Εκεί θα βρείτε τι σας προτείνει ο οργανισμός Raspberry Pi. Όμως δεν υπάρχουν μόνο αυτές. Σίγουρα, τα περισσότερα "σημαντικά" projects, χρησιμοποιούν την διανομή Debian (σε οποιαδήποτε μορφή της).

Noobs
Κατεβάστε το από εδώ.
Είναι ένα εργαλείο που μπορείτε να εγκαταστήσετε οποιεσδήποτε διανομή επιθυμείτε.

Raspbian
Ιστοσελίδα: http://www.raspbian.org/
Κατεβάστε την από εδώ.
Όπως το λέει το όνομα, είναι ουσιαστικά το Debian. Έχει γραφικό περιβάλλον LXDE. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε server για δοκιμές, θα χρειαστεί να απεγκαταστήσετε το γραφικό περιβάλλον, οπότε καλύτερα βασιστείτε σε άλλη διανομή που έχει από κάτω της το Debian. Εάν δεν θέλετε το γραφικό περιβάλλον LXDE, υπάρχει και αυτό του MATE.

user: pi
pass: raspberry

Arch Linux
Ιστοσελίδα: http://archlinuxarm.org/platforms/armv6/raspberry-pi
Wiki: https://wiki.archlinux.org/index.php/Raspberry_Pi
Κατεβάστε την από εδώ.
Όπως και το κανονικό Arch, έρχεται χωρίς γραφικό περιβάλλον. Οπότε είναι καλό για να στηρήξετε κάποιο serverάκι. Επίσης μπορείτε να κάνετε εγκατάσταση το AUR (pacman -S yaourt fakeroot) και να έχετε ότι extra πρόγραμμα υπάρχει.

user: root
pass: root

Moebius
Ιστοσελίδα: http://moebiuslinux.sourceforge.net/
Κατεβάστε την από εδώ.
Η διανομή αυτή είναι μια πολύ minimal που την εγκαθιστάτε για server. Είναι πολύ ελαφρυά, χωρίς γραφικό περιβάλλον κλπ. Μόλις μπείτε, θα τρέξει το moebius.config για να κάνετε κάποιες αλλαγές. Εάν δεν θέλετε να κάνετε αλλαγές με την πρώτη είσοδο, μπορείτε να το κάνετε αργότερα.

user: root
pass: raspi

openSUSE
Ιστοσελίδα: http://www.zq1.de/bernhard/linux/opensuse/
Κατεβάστε την από εδώ.
Την διανομή την συντηρεί ένας υπάλληλος της SuSE αν και έχει μπει στο πρόγραμμα για συντήρησή της επίσημα. Περιέχει γραφικό περιβάλλον το TWM.

user: root
pass: linux

Προσωπικά, έχω συνδέσει το Raspberry Pi κατευθείαν επάνω στο router και δουλεύει μια χαρά.
owncloud on Raspberry Pi using Raspbian

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.