Εγκατάσταση openSUSE 12.3 με Gnome 3.6 και πρώτες ρυθμίσεις



Εδώ και λίγα λεπτά έχουμε στα χέρια μας την έκδοση 12.3. Θα δούμε εδώ την βασική εγκατάσταση με GNOME, καθώς και τις πρώτες ρυθμίσεις που πρέπει να κάνουμε.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ


1. Καταρχήν πρέπει να κατεβάσετε το ISO από την ιστοσελίδα των λήψεων. Προτιμήστε το DVD γιατί διαθέτει περισσότερα προγράμματα-οδηγούς κλπ. Να γνωρίζετε όμως ότι δεν είναι LiveDVD, οπότε πρέπει να εγκαταστήσετε αμέσως το λειτουργικό σύστημα. Επίσης μπορείτε να πάρετε κάποιο PromoDVD από εκδηλώσεις της κοινότητας.
Αφού έχετε κάψει το ISO, εκκινήστε τον υπολογιστή σας με την χρήση της συσκευής σας CD/DVD. Αυτό μπορείτε να το κάνετε ρυθμίζοντας το BIOS ή πατώντας ανάλογα με τον υπολογιστή σας το F2 ή F10 ή F12. Αφού εκκινήσει, θα σας δείξει τις παρακάτω οθόνες.





Επιλέγουμε openSUSE 12.3 Gnome Live και περιμένουμε να φορτώσει ο πυρήνας.



2. Αφού φορτώσει, θα δούμε το γραφικό περιβάλλον Gnome.



Αφού μετακινήσουμε τον δείκτη μας στο Activities ή πατώντας το Super Key (πλήκτρο με το σηματάκι των Windows), θα μας εμφανίσει την οθόνη όπου θα επιλέξουμε το Live Installer από την μπάρα αγαπημένων.



3. Θα ανοίξει το παράθυρο του εγκαταστάτη. Θα σας πληροφορήσει ότι το πρόγραμμα απαιτεί 1GB μνήμη ώστε να μην έχετε προβλήματα κατά την εγκατάσταση. Αν έχετε λιγότερη, απλά δεν θα κάνετε άλλη εργασία.



4. Στην αρχή θα ερωτηθείτε για την γλώσσα του συστήματος και πληκτρολογίου. Σε αυτό το σημείο ΠΡΕΠΕΙ να επιλέξετε Αγγλικά διότι υπάρχει κάποιο σφάλμα που θα σας βγάλει το γραφικό περιβάλλον μισομεταφρασμένο.



Στην φωτογραφία βλέπετε ότι δεν υπάρχει το πλήκτρο επόμενο. Αν εγκαθιστάτε από το DVD δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Στην προκειμένη περίπτωση πατήστε TAB και Enter.

5. Στο σημείο αυτό θα ερωτηθείτε για την ζώνη ώρας. επιλέξτε Ελλάδα (μιας και στο παραπάνω βήμα επιλέξαμε Αγγλικά). Ελέγξτε αν η ώρα είναι σωστή με το UTC.



6. Η δημιουργία των κατατμήσεων είναι το σημείο που μπερδεύονται πολλοί. Στο παράδειγμά μας δεν έχουμε windows. Σε περίπτωση που εγκαθιστάτε dual boot με windows, θα σας κάνει όλη την διαδικασία αυτόματα. Θα μικρύνει την κατάτμηση των windows και θα δημιουργήσει 3 ακόμα κατατμήσεις (θα δούμε παρακάτω).

Το λειτουργικό προτείνει σωστά 3 διαμερίσματα. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος, ώστε αν χρειαστεί να εγκαταστήσετε ξανά το λειτουργικό, τα αρχεία του /home να μην πειραχτούν.



Μπορείτε να δεχτείτε με Next και να ξεκινήσει η εγκατάσταση.
Είτε μπορείτε να πατήσετε Edit partition setup και να εμφανιστεί η οθόνη που θα επεξεργαστείτε τα διαμερίσματα. Είναι εύκολη διαδικασία.



Πιέστε το Add για να προσθέσετε τις κατατμήσεις.
Για το root επιλέξτε 20GB, ext4 και mount point το /.





Για το /home επιλέξτε maximum size.





Ομοίως και για το swap επιλέξτε να είναι διπλάσια της φυσικής μνήμης.
Αυτή είναι η οθόνη που έχουμε μετά την επεξεργασία των κατατμήσεων.



Πατώντας Accept, θα μας δείξει τι ενέργειες θα γίνουν με τις κατατμήσεις. Πατήστε Next για συνέχεια.

7. Στο επόμενο βήμα θα ορίσετε Username και Password για χρήστη και administrator.



Μάλιστα αν ο κωδικός σας δεν είναι μεγάλος, σας προειδοποιεί.



8. Στο βήμα αυτό, μπορείτε να δείτε πληροφορίες για το σύστημα που θα εγκαταστήσετε.



Πατήστε Install και θα σας ρωτήσει αν είστε σίγουροι. Πατήστε ξανά Install και ξεκινάει η εγκατάσταση.



9. Στο σημείο αυτό θα κάνει εγκατάσταση όπως του ζητήσαμε.



Θα κάνει επανεκκίνηση.



10. Όταν ξανανοίξει, θα κάνει κάποιες εγκαταστάσεις υλικού (adsl, modedms, εκτυπωτές κλπ). Όταν ανοίξει, είναι έτοιμο προς χρήση.









11. Σε περίπτωση που έχουμε επιλέξει να μην κάνει αυτόματη είσοδο, θα δούμε την οθόνη όπου θα χρειαστεί να πληκτρολογήσουμε τον κωδικό μας.





12. Και τελικά έχουμε μπει στο περιβάλλον GNOME.



ΠΡΩΤΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ


1. Ξεκινάμε με την γλώσσα.
Θα πρέπει πρώτα να μπείτε στο YaST (User Menu>System Setings>YaST).



Θα ζητηθεί κωδικός διαχειριστή



Επιλέξτε Language (Γλώσσα).



Φροντίστε να έχετε ως πρωτεύουσα γλώσσα τα Ελληνικά και ως δευτερεύουσα τα Αγγλικά.



Στη συνέχεια πρέπει να κάνετε αποσύνδεση και επανασύνδεση (από το User Menu). Αφού ανοίξει, πρέπει να πάτε στο System Settings (User Menu>System Setings>



Και να επιλέξετε Region and Language. Εκεί πατήστε το + και προσθέστε Ελληνικά.


Κάντε μια αποσύνδεση και επανασύνδεση.

2. Στη συνέχεια πρέπει να ενεργοποιήσουμε το Shift ως πλήκτρο για αλλαγή της γλώσσας. Δυστυχώς στο GNOME 3.6 δεν το έχουν ενεργοποιήσει. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να πάτε στο Gnome-Tweak-Tool (μετακινήστε τον δρομέα στο Δραστηριότητες στην επάνω αριστερή γωνία και πληκτρολογήστε ώστε να εμφανιστεί το εικονίδιο). Όταν εμφανιστεί, πρέπει να βρείτε το ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΗ και στο MODIFIERS-ONLY INPUT SOURCES να επιλέξετε ALT SHIFT.



3. Προσθέστε τα codecs. Μπορείτε να το κάνετε με την εγκατάσταση με ένα κλικ από την διεύθυνση

http://opensuse-community.org/codecs-gnome.ymp

Με την εγκατάσταση αυτή θα μπουν και τα απαραίτητα αποθετήρια.

Λογικά έχετε τελειώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.