Οδηγός προς ναυτιλομένους στο openSUSE. Σας άρεσε. Πως μπορείτε να συνεισφέρετε στην κοινότητα;


Το εγκαταστήσατε, το χρησιμοποιήσατε.
Οι διανομές που χρησιμοποιείτε βασίζονται στην κοινοτική συνεισφορά που προσφέρουν οι χρήστες. Ορισμένες διανομές διαθέτουν μια μεγάλη εταιρία που τους στηρίζει τόσο οικονομικά όσο και με την προσωπική εργασία των υπαλλήλων της (είτε εν ώρα εργασίας είτε κυρίως εκτός ωραρίου). Άλλες διανομές (και project) στηρίζονται αποκλειστικά στην συνεισφορά των χρηστών. Επομένως, εάν θέλετε να χρησιμοποιείτε την διανομή σας με όσο λιγότερα προβλήματα, καλό είναι να συνεισφέρετε και εσείς.

Εδώ θα δούμε που μπορείτε να συνεισφέρετε και εσείς στο openSUSE. Υπάρχουν όλα κάπου συγκεντρωμένα; Σίγουρα υπάρχουν αλλά επειδή είστε νέος χρήστης και συνήθως δεν ψάχνετε μόνος σας, θέλετε κάποιον να σας υποδείξει τι μπορείτε να κάνετε. Καταρχήν πρέπει να απαντήσετε στις εξής ερωτήσεις:

1. Αναφέρετε τι ξέρετε να κάνετε.
2. Ποιος είναι ο στόχος σας μέσα από αυτή την συνεισφορά;
3. Πόσο χρόνο διαθέτετε και πως θέλετε να βοηθήσετε;

Πάμε να δούμε:

1. Τι ξέρετε να κάνετε

Αυτή είναι ίσως η κυριότερη απορία που θα σας οδηγήσει στο επόμενο βήμα.
- Είστε τελικός χρήστης και κάνετε καθημερινή χρήση του υπολογιστή (πχ Office, Internet, φωτογραφίες, skype κλπ);
- Είστε φοιτητής και είτε έχετε εργασία, είτε θέλετε να μάθετε κάτι παραπάνω για λειτουργικά συστήματα/γλώσσες προγραμματισμού;
- Είστε φοιτητής και θέλετε να βγάλετε κάποια φράγκα;
- Είστε προγραμματιστής;


2. Τι θέλετε να προσκομίσετε από αυτή την συνεισφορά;

Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να πάρετε μέσα από την συνεισφορά. Μερικά από αυτά είναι:
- Το κυριότερο είναι να έχετε όσο πιο ολοκληρωμένο λειτουργικό σύστημα στον υπολογιστή σας, ΔΩΡΕΑΝ.
- Το αμέσως πιο σημαντικό είναι η γνώση που θα αποκομίσετε από την ενασχόλησή σας. Μπορείτε να μάθετε κάποια γλώσσα προγραμματισμού ή να τελειοποιήσετε αυτήν που ήδη γνωρίζετε. Μπορείτε να μάθετε πως να στήνετε κάποιον server μαζί με κάποιο πρόγραμμα (πχ ownCloud).
- Μέσα από την γνώση που θα αποκτήσετε, μπορείτε να συμμετάσχετε σε κάποια εργασία μέσα από την συμμετοχή του project στο Google Summer of Code. Με την συμμετοχή σας κερδίζετε αφενός χρήματα (προς το παρόν είναι 5500$) αλλά και αναγνώριση στο βιογραφικό σας.
- Χρησιμοποιήστε ΔΩΡΕΑΝ τα εργαλεία που προσφέρει η διανομή προς όφελός σας. Μπορείτε να προσφέρετε το αποτέλεσμα του project σας στην κοινότητα ώστε να ωφεληθούν όλοι, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία για να βγάλετε εισόδημα.

Ίσως να αναρωτηθείτε, γιατί να συνεισφέρετε σε μια διανομή (openSUSE) πίσω από την οποία υπάρχει μια εταιρία (SUSE) που θα έχει ώφελος; Η ΜΟΝΗ απάντηση είναι ότι σας προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ μια αξιόπιστη λύση χρήσης του λειτουργικού συστήματος στον υπολογιστή σας.

Στο openSUSE έχουμε και προσφορά swag (αυτοκόλλητα, μπλουζάκια, USB, DVD κλπ). Εάν έχετε προσφορά στο openSUSE, μπορείτε να ζητήσετε χρήματα από το Travel Support Program όταν εκπροσωπείτε το openSUSE σε εκδηλώσεις, είτε στο εσωτερικό, είτε στο εξωτερικό. Επίσης μπορείτε να ζητήσετε χρήματα για την παραγωγή υλικών προώθησης (Local Material Production Reimbursement). Είναι πιο φθηνό από το να σας στείλουν υλικά με ταχυδρομείο-μεταφορική.
Όλα αυτά κοστίζουν. Σίγουρα δεν είναι "κίνητρο" για κάποιους να συμμετέχουν σε μια κοινότητα ανοικτού λογισμικού. Γι'αυτούς που το κάνουν σαν χόμπι, είναι κάτι.

3. Πόσο χρόνο διαθέτετε και πως θέλετε να βοηθήσετε;

Επειδή η συμμετοχή σε κοινότητες είναι εθελοντική, γίνεται στον ελεύθερο χρόνο του καθενός. Δεν υπάρχει κάποιος που να είναι αρχηγός και να διατάζει τα μέλη (άσχετα αν μερικές φορές ορισμένοι νομίζουν ότι μπορούν να δρουν έτσι). Συνήθως υπάρχει κάποιος συντονιστής που δουλειά του είναι να αναφέρει τα χρονοδιαγράμματα που υπάρχουν πχ μέχρι τη νέα κυκλοφορία διανομής, να ενθαρρύνει τους συνεισφέροντες κα.
Επειδή στα περισσότερα projects υπάρχει "αναρχία" για τον παραπάνω λόγο, υπάρχουν μικρές ομάδες που αποφασίζουν για πιθανές προστριβές, επαφή με την εταιρία που χρηματοδοτεί το project κλπ. Στο openSUSE υπάρχει το openSUSE Board.

Τώρα πως μπορείτε να συνεισφέρετε; Μερικοί τρόποι είναι οι εξής (αφού αναμιχθείτε μπορείτε να βρείτε και άλλους τομείς συνεισφοράς):

- Αν είστε τελικός χρήστης, μπορείτε να βοηθήσετε στην προώθησή του. Πως μπορείτε να το κάνετε αυτό;
* Πείτε σε φίλους/φίλες τα προτερήματα. Που θα τα βρείτε; Δείτε το Why openSUSE και το Talking Points. Εάν έχετε απορίες, μπορείτε να ρωτήσετε στην οργανωμένη κοινότητα ή στο άτομο που σας βοήθησε στην επιλογή-εγκατάσταση του openSUSE.
* Εάν έχετε blog, μπορείτε να γράψετε άρθρα σχετικά με την εμπειρία σας ως νέος χρήστης. Θα βοηθήσει πολλούς νέους χρήστες που εισέρχονται στον κόσμο του openSUSE αλλά και αυτούς που φοβούνται την μετάβαση.
* Συμμετέχετε σε εκδηλώσεις-συνέδρια που συμμετέχει η κοινότητα openSUSE.
* Οργανώστε-συμμετέχετε σε release parties.
* Συμμετέχετε στην ομάδα προώθησης στα social media.
Για όλα τα παραπάνω (και όχι μόνο) στείλτε ένα μήνυμα στην λίστα ώστε να σας βοηθήσει κάποιος πιο έμπειρος.

- Αν γνωρίζετε μια ξένη γλώσσα (στην περίπτωσή μας Αγγλικά), μπορείτε να συνεισφέρετε στην μετάφραση τόσο της διανομής όσο και στην μετάφραση wiki ή marketing materials. Ο λόγος που ΠΡΕΠΕΙ να είναι όσο το δυνατόν σωστά μεταφρασμένα όλα είναι για να το χρησιμοποιήσουν και άτομα που δεν γνωρίζουν Αγγλικά (όπως μικρά παιδιά ή μεγάλοι σε ηλικία).
Εγγραφείτε στην λίστα opensuse-translation-el+subscribe@opensuse.org και συστηθείτε στην Ελληνική κοινότητα. Ρωτήστε κάτι που δεν έχετε καταλάβει στις παραπάνω σελίδες. Θα σας καθοδηγήσουν οι συντονιστές των μεταφράσεων.

- Εφόσον έχετε εξοικειωθεί με την χρήση του συστήματος και έχετε διαβάσει κάποια άρθρα ή και λύσεις σε πιθανά προβλήματα, μπορείτε να γράψετε εγχειρίδια στο forum ή να λύσετε απορίες που υπάρχουν σε forum, λίστα, social media.

- Η υποβολή Bug είναι ίσως η κυριότερη εργασία που ζητούν όλοι οι προγραμματιστές. Θέλουν να τους βοηθήσουμε να ανακαλύψουν τα σφάλματα που πιθανό να υπάρχουν. Ίσως να μην μπορούν να τα ανακαλύψουν μόνοι τους λόγω διαφορετικού hardware. Οπότε υποβάλλοντας το bug, μπορούν να σας καθοδηγήσουν να τους δώσετε τα στοιχεία που απαιτούνται ώστε να το διορθώσουν στην επόμενη αναβάθμιση. Δείτε ένα FAQ που απαντάει σε πολλά ερωτήματα. Καλό θα είναι να μάθετε πως να υποβάλετε τα bugs όσο το δυνατό καλύτερα. Στη συνέχεια να μάθετε σε άλλους χρήστες να κάνουν το ίδιο.

- Εάν ενδιαφέρεστε για κάποιο project, εγγραφείτε στην αντίστοιχη λίστα, παρακολουθήστε τις συζητήσεις, συστηθείτε και ρωτήστε που μπορείτε να βοηθήσετε.

- Δείτε στην κατηγορία των Portals και δείτε εάν σας ενδιαφέρει κάποιο project (πχ γραφικό περιβάλλον KDE/GNOME/Enlightenment/MATE κλπ). Εγγραφείτε στα κανάλια επικοινωνίας και δείτε πως μπορείτε να βοηθήσετε.

- Εάν σας ενδιαφέρει να συμμετάσχετε είτε ως φοιτητής είτε ως mentor στο Google Summer of Code, μπορείτε να διαβάσετε το GSoC wiki ή πιο αναλυτικά στην http://101.opensuse.org/. Παρακολουθείτε την λίστα opensuse-project@o.o και αναμιχθείτε.

- Εάν σας ενδιαφέρει το πακετάρισμα των προγραμμάτων (που πιθανό να υπάρχουν σε άλλες διανομές), μπορείτε να γίνεται ενεργοί στο open build service σε κάποιες ομάδες που υπάρχουν (πχ των GUI) ή ακόμα και να αναμιχθείτε στην διαδικασία δημιουργίας της διανομής (Leap ή Tumbleweed).

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.