Μερικές αλήθειες περί GNOME. Γνώμες και απόψεις.


Τον τελευταίο καιρό (μην σας πω από τότε που το GNOME άλλαξε από το GNOME 2.x σε GNOME 3.x), πολλές "αρνητικές" απόψεις που έχουν δημιουργήσει αρκετοί σχετικά με το GNOME Shell. Απόψεις ότι οι προγραμματιστές στο GNOME έχουν βαλθεί να καταστέψουν τον κόσμο. Αρκετοί Ubuntu-fan boys υμνούν το Ubuntu Unity (το οποίο έχει βάση το GNOME Shell) ότι είναι πιο εύκολο στο νέο χρήστη (ποιος ορίζεται νέος χρήστης;).

Ας πάρουμε μερικές απορίες-ερωτήσεις-απόψεις που έχω ακούσει κατά καιρούς:

1. Το Ubuntu (δεν αναφέρει γραφικό αλλά εννοεί Unity) είναι πιο εύκολο στο νέο χρήστη σε σχέση με το GNOME. Καταρχήν πρέπει να ορίσεις τι εννοείς νέος χρήστης. Αν είναι κάποιος που έρχεται από Windows, τότε θα βρει πιο εύκολο σίγουρα το GNOME γιατί θα μετακινήσει τον δρομέα στις Δραστηριότητες και είτε θα κάνει κλικ στις εφαρμογές, είτε θα γράψει κάτι στο πεδίο αναζήτησης. Στο Ubuntu Unity, θα δει τα εικονίδια της κάθε εφαρμογής. Αν θέλει να ανοίξει κάτι άλλο, πρέπει να μυρίσει τα νύχια του να κάνει κλικ στο σηματάκι του Ubuntu. Ο χρήστης που έρχεται από MAC OSX (λέμε τώρα), θα πράξει το ίδιο με τον προηγούμενο. Απλά θα του είναι πιο οικία η πάνω μπάρα. Αν κάποιος δεν χρησιμοποιεί υπολογιστή και του βάλεις και τα δυο μπροστά του, θα δει το Δραστηριότητες και θα ξεκινήσει από εκεί. Για Unity, ούτε καν θα φανταστεί να κάνει κλικ στα εικονίδια (έτσι λέω εγώ, μπορεί να κάνω και λάθος).

2. Το GNOME Shell έχει ελάχιστα εργαλεία παραμετροποίησης. Το GNOME περιέχει τα ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ εργαλεία παραμετροποίησης του γραφικού. Εάν κάποιος θέλει να "παραμετροποιήσει" το συστημά του, θεωρεί τον εαυτό του χάκερ, τότε πολύ απλά υπάρχει το τερματικό. Και δεν μπορείτε με το τερματικό, υπάρχει dconf-editor, gconf-editor και το YaST στο openSUSE. Δεν σας αρέσει το γραφικό; Υπάρχει YaST και στο τερματικό. Μην παραπονιέστε λοιπόν ότι σας αφαιρέσανε εργαλεία κλπ.

3. Το gnome-tweak tool θα επρεπε να ειναι μερος του GNOME. Εεεεε, sorry. Το εργαλείο αυτό είναι μέρος του GNOME. Στο openSUSE που χρησιμοποιώ, το έχουν προσθέσει στις ρυθμίσεις του χρήστη (μαζί με το YaST). Εάν κάποιες διανομές τρομπάρουν και δεν το έχουν εγκατεστημένο από προεπιλογή, τότε μην βρίζετε το GNOME αλλά τις διανομές σας. Άρα, εάν σας πειράζει να το εγκαταστήσετε μόνοι σας, απλά αλλάξτε διανομή. Σας καλωσορίζουμε στο openSUSE.

4. Ακουσα πως ξηλωσανε και αυτην την δυνατοτητα οπως και το gnome-fallback. Τα άκουσα, μύρισα, γεύτηκα, μου είπε ο μπατζανάκης του ξαδέρφου της θείας ότι η επιλογή μετακινήθηκε αλλού, ΣΑΣ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΓΕΛΟΙΟΥΣ. Όχι μόνον εσάς αλλά και όλους που αποκτούν μια ολοκληρωμένη άποψη για τα πάντα που αφορούν ένα γραφικό περιβάλλον αλλά και μια διανομή. Εγκατέστησέ το σε ένα σύστημά σου, χρησιμοποίησέ το για 1-2 εβδομάδες. Ψάξε να δεις τι υπάρχει και τι όχι και μετά βγάλε την άποψη ότι ξηλώσανε το gnome-fallback. Αν το είχες κάνει αυτό, θα είχες δει ότι προσθέσανε το gnome-classic-session. Λόγος; Το gnome-fallback δεν το χρησιμοποιούσε κανείς. Οπότε δεν γινόταν συντήρηση. Εάν έσπαγε κάπου, δεν θα υπήρχε κάποιος να το διορθώσει. Οπότε χρησιμοποιήσανε το gnome-classic-session που χρησιμοποιεί extension.

5. Η διανομή Fedora έχει την καλύτερη εφαρμογή GNOME από όλες τις διανομές. Sorry, αλλά πόσες άλλες διανομές με GNOME έχεις δοκιμάσει; Αρχικά να παραδεχτούμε (ΓΕΓΟΝΟΣ) ότι η Red Hat έχει προσλάβει ένα μεγάλο μέρος των προγραμματιστών που συνεισφέρουν στο GNOME. Τι σημαίνει αυτό; Οι περισσότεροι προγραμματιστές του GNOME χρησιμοποιούν Red Hat και φτιάχνουν το κοινοτικό προϊόν Fedora. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άλλες διανομές υστερούν. Τα ίδια θα δείτε και σε Ubuntu, τα ίδια και σε openSUSE. Τώρα, εάν το Ubuntu βγάζει κάθε λίγο και λιγάκι Παρουσιάστηκε σφάλμα, να αποσταλεί (apport νομίζω λέγεται το πρόγραμμα), αυτό είναι θέμα Ubuntu και όχι GNOME. Και να το συνδυάσω με την άποψη 3; Όταν σε όλες τις διανομές (ακόμα και στην Fedora-δεν ξέρω τι γίνεται τώρα) δεν εγκαθιστούσαν το gnome-tweak-tool, δεν φταίει το GNOME αλλά οι διανομές. Στο openSUSE το είχαμε από τότε που εμφανίστηκε. Άρα ποιά είναι η καλύτερη εφαρμογή διανομής με GNOME (για τον χρήστη); Προσωπικά πιστεύω ότι είναι η διανομή που χρησιμοποιεί ο κάθε χρήστης, αφού μπορεί να την φέρει βόλτα και να την παραμετροποιήσει. Προσωπικά, εκτός από openSUSE, χρησιμοποιώ και Arch για να έχω το τελευταίο GNOME (3.14.1) μετά την κυκλοφορία του.

6. Με τα extensions τι θα γινει που μετα από αναβάθμιση σε νέα έκδοση δεν σου δουλευει η κρασαρει; Η αλήθεια είναι ότι δεν υποστηρίζονται επίσημα. Επειδή είναι άπειρα, δεν μπορούν οι προγραμματιστές στο GNOME να τα συντηρούν όλα. Έγγειται στον κάθε κατασκευαστή να το κάνει. Αν και φιλοξενείται στο domain gnome.org, εάν δείτε επάνω αριστερά γράφει BETA (από την αρχή του GNOME 3). Άρα αυτό σημαίνει ότι τα βάζετε με δικιά σας ευθύνη. Τα μόνα που συντηρούνται είναι αυτά που χρησιμοποιούν για το gnome-classic-session.

1 σχόλιο:

  1. πολύ καλά και εύστοχα σχόλια.Χρησιμοποιώ gnome από τότε που με θυμάμαι να χρησιμοποιώ linux.H απόφαση του ubuntu να κανει δικο του γραφικο περιβαλλον το unity(τι περιβαλλον δηλαδη,ένα πρόσθετο του compiz είναι ακομα) και να μην συνεχισει με το gnome 3 προσωπικα το θεωρησα λαθος.Ευτυχως υπαρχει και η gnome εκδοση τα τελευταια 2 χρονια για εμας τους ubuntu-gnome fans!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.