Gnome 3: Μπερδευτήκατε; ΜΕΡΟΣ 1



Μετά την κυκλοφορία του Gnome 3, έχω ακούσει ποικίλες γνώμες. Οι χρήστες Gnome, έχουν συνηθίσει το παλιό γραφικό περιβάλλον. Πρέπει να ξε-συνηθίσουν, να χρησιμοποιήσουν το νέο μέχρι να δουν τις ευκολίες που προσφέρει. Εδώ θα δούμε μερικές από τις λειτουργίες του Gnome 3.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Πατάμε το πλήκτρο WIN και μας εμφανίζει την παρακάτω οθόνη. Επίσης αν πατήσουμε το ALT+F1. Το ίδιο παίρνουμε όταν σέρνουμε το mouse επάνω αριστερά στις δραστηριότητες.



Τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ; Μπορούμε να ανοίξουμε τα προγράμματα που θέλουμε. Στα αριστερά υπάρχει η μπάρα με τα αγαπημένα. Όμως πως βρίσκουμε τα προγράμματα που δεν έχουμε στα αγαπημένα; Με δυο τρόπους.

Ο πρώτος τρόπος είναι δακτυλογραφώντας το πρόγραμμα (ή απλά τα αρχικά 2-3 γράμματα) επάνω στο πεδίο αναζήτησης.



Ο δεύτερος τρόπος είναι επιλέγοντας εφαρμογές, όπου εμφανίζει όλα τα εγκατεστημένα προγράμματα.



Στο πεδίο αναζήτησης, μπορείτε να πληκτρολογήσετε μια λέξη και να κάνει αναζήτηση στο Google ή Wikipedia.





Επίσης, μπορείτε να εκκινήσετε ένα πρόγραμμα πατώντας Alt+F2 και δίνοντας την εντολή του προγράμματος.



ΧΡΗΣΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Έστω λοιπόν εκκινήσαμε ενα πρόγραμμα (firefox).



Να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει πλήκτρο ελαχιστοποίησης-μεγιστοποίησης.
Με διπλό κλικ επάνω στην μπάρα τίτλου (όπως δείχνει το βελάκι στην φωτογραφία) μεγιστοποιείται σε όλη την οθόνη ή μπορείτε να το σείρετε στο επάνω μέρος, όπου η οθόνη αλλάζει χρωματισμό. Ομοίως και αν θέλετε να έχει το μέγεθος που σας βολεύει.



Το Alt+Tab χρησιμοποιείται για εναλλαγή μεταξύ εφαρμογών. Ο χρήστης μπορεί να βλέπει μια μικρή εικόνα για την εφαρμογή που είναι ανοικτή. Η εναλλαγή μπορεί να γίνει και με τα βελάκια ή με την χρήση του ποντικιού.



Το Alt+[πλήκτρο επάνω από το Tab] (πχ, Alt+`) εναλλάσσει τα παράθυρά μέσα στην ανοιγμένη εφαρμογή. Στην παραπάνω εικόνα, μπορεί να εναλλάσσεται μεταξύ των παραθύρων του Firefox.

ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Έστω ότι ανοίγουμε 2 εφαρμογές σε μια επιφάνεια εργασίας (θυμίζουμε ότι μπορούμε να έχουμε την παρακάτω εικόνα είτε σέρνοντας το ποντίκι επάνω αριστερά ή με το πλήκτρο win).



Μπορούμε να σύρουμε την μια στα δεξιά όπου έχει τις επιφάνειες εργασίας. Βλέπετε ότι πήγε στην άλλη επιφάνεια εργασίας και δημιουργήθηκε μια τρίτη.



Τώρα από την 2η επιφάνεια εργασίας, μπορούμε να μετακινήσουμε την εφαρμογή μας στην πρώτη επιφάνεια.





Και αμέσως η 2η επιφάνεια εργασίας εξαφανίζεται.



Να σημειώσουμε ότι αν οι εφαρμογές βρίσκονται σε διαφορετικές επιφάνειες εργασίας, με το πλήκτρο Alt+Tab με το οποίο μετακινούμαστε μεταξύ εφαρμογών, εμφανίζεται μια μικρή γραμμή που διαχωρίζει τις εφαρμογές που βρίσκονται σε άλλη επιφάνεια εργασίας.



Επίσης να σημειώσουμε ότι όταν έχετε μια ανοικτή εφαρμογή που βρίσκεται στα αγαπημένα, η εφαρμογή αυτή φωτίζεται. Αν δεν είναι, τότε προστίθεται φωτισμένη κάτω από την μπάρα με τα αγαπημένα.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Cheat Sheet

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.