Hardware και όροι


Τι σημαίνουν οι όροι FXS και FXO;

Τα FXS και FXO είναι τα ονόματα των θυρών που χρησιμοποιούνται από τις Αναλογικές τηλεφωνικές γραμμές (επίσης γνωστές ως POTS - Plain Old Telephone Service, δηλαδή απλή παλιά τηλεφωνική υπηρεσία).

FXS – Η διεπαφή Foreign eXchange Subscriber είναι η θύρα που πραγματικά παρέχει την αναλογική γραμμή στο συνδρομητή. Με άλλα λόγια, είναι η ‘πρίζα στον τοίχο’ που παρέχει το σήμα επιλογής, το ρεύμα της μπαταρίας και την τάση του κουδουνισμού.

FXO – Η διεπαφή Foreign eXchange Office είναι η θύρα που λαμβάνει την αναλογική γραμμή. Είναι η πρίζα στο τηλέφωνο ή στη συσκευή φαξ, ή η πρίζα(ες) στο αναλογικό τηλεφωνικό σας σύστημα. Παρέχει μια ένδειξη σηκώματος/κατεβάσματος του ακουστικού (κλείσιμο βρόχου). Λόγω του ότι η θύρα FXO βρίσκεται πάνω σε μια συσκευή, όπως ένα φαξ ή ένα τηλέφωνο, η τελευταία αποκαλείται συχνά ‘συσκευή FXO’.

Τα FXO και FXS συνδυάζονται πάντα, όπως μία αρσενική με μια θηλυκή πρίζα.

Χωρίς PBX, ένα τηλέφωνο συνδέεται απευθείας στη θύρα FXS που παρέχει μια εταιρεία τηλεφωνίας.


Εάν διαθέτετε ένα PBX, τότε συνδέετε τις γραμμές, τις οποίες σας παρέχει η εταιρεία τηλεφωνίας, με το PBX και μετά τα τηλέφωνα με το PBX. Επομένως, το PBX πρέπει να έχει και θύρες FXO (για να συνδέεται με τις θύρες FXS που παρέχονται από την εταιρεία τηλεφωνίας) και θύρες FXS (για να συνδέεται με τις συσκευές τηλεφώνου ή φαξ).


FXS & FXO & VoIP

Θα συναντήσετε τους όρους FXS και FXO όταν θα αποφασίσετε να προμηθευτείτε εξοπλισμό που να σας επιτρέπει να συνδέετε αναλογικές τηλεφωνικές γραμμές με ένα Τηλεφωνικό Σύστημα VοIP, αναλογικά τηλέφωνα με ένα Τηλεφωνικό Σύστημα VοIP ή παραδοσιακά PBX με έναν παροχέα υπηρεσιών VοIP ή μεταξύ τους μέσω του Διαδικτύου.

Πύλη FXO

Για τη σύνδεση αναλογικών τηλεφωνικών γραμμών με ένα IP PBX θα χρειαστείτε μία πύλη FXO. Αυτή σας επιτρέπει να συνδέσετε τη θύρα FXS με τη θύρα FXO της πύλης, η οποία στη συνέχεια μεταφράζει την αναλογική τηλεφωνική γραμμή σε κλήση VοIP.


Πύλη FXS

Μία πύλη FXS συνδέει συνήθως μία ή περισσότερες γραμμές ενός παραδοσιακού PBX με ένα τηλεφωνικό σύστημα ή παροχέα VοIP. Χρειάζεστε μια πύλη FXS γιατί θέλετε να συνδέσετε τις θύρες FXO (οι οποίες συνδέονται συνήθως με μία εταιρεία τηλεφωνίας) με το Διαδίκτυο ή με ένα σύστημα VοIP.


Προσαρμογέας FXS ή αλλιώς προσαρμογέας ATA

Ένας προσαρμογέας FXS χρησιμοποιείται για τη σύνδεση ενός αναλογικού τηλεφώνου ή μιας συσκευής φαξ με ένα τηλεφωνικό σύστημα ή παροχέα VοIP. Σας χρειάζεται γιατί πρέπει να συνδέσετε τη θύρα FXO του τηλεφώνου/συσκευής φαξ με τον προσαρμογέα.


Σύνδεση

Διαδικασίες FXS/ FXO – πως λειτουργεί τεχνικά

Εάν σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο διαλειτουργικότητας μιας θύρας FXS / FXO, παρατίθεται εδώ η ακριβής ακολουθία:

Όταν θέλετε να πραγματοποιήσετε μια κλήση:

1. Σηκώνετε το ακουστικό του τηλεφώνου (της συσκευής FXO). Η θύρα FXS ανιχνεύει ότι σηκώσατε το ακουστικό.
2. Καλείτε τον αριθμό τηλεφώνου, ο οποίος διαβιβάζεται στη θύρα FXS υπό τη μορφή ψηφίων DTMF (Dual-Tone Multi-Frequency, ή Πολυσυχνότητας Διπλού Τόνου,).

Εισερχόμενη κλήση

1. Η θύρα FXS λαμβάνει μια κλήση, και αποστέλλει μετά μια τάση κουδουνισμού στη συνδεδεμένη συσκευή FXO.
2. Το τηλέφωνο κτυπάει.
3. Μόλις σηκώσετε το τηλέφωνο μπορείτε να απαντήσετε στην κλήση.

Τερματισμός της κλήσης.

Για να τερματίσει την κλήση, η θύρα FXS βασίζεται συνήθως σε μία από τις συνδεδεμένες συσκευές FXO.

Προσοχή: Από την αναλογική γραμμή διέρχεται ισχύς περίπου 50 volt συνεχούς ρεύματος προς τη θύρα FXS. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αισθάνεστε ένα ελαφρύ "τίναγμα" όταν αγγίζετε μία συνδεδεμένη τηλεφωνική γραμμή. Αυτό επιτρέπει την πραγματοποίηση μιας κλήσης σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

ΠΗΓΗ:
3CX

Μια πολύ απλή συσκευή είναι η παρακάτω:
Στο Ebay, κοστίζει περίπου 30Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.